Feng Shui symbool

Dit symbool van de vissen die alsmaar omhoog zwemmen komt uit de leer van Feng Shui, de oude Chinese kennis om harmonieuze levensruimte te creëren met gebruikmaking van energiestromen in de omgeving. De kleur rood in China staat voor geluk en voor vrolijkheid.

Vissen zijn het symbool van water, vruchtbaarheid, overvloed, voorspoed en geluk. Zoals vissen onbekommerd in de zee zwemmen, zo wil de boeddhist zonder angst in de zee van menselijk lijden verkeren. De vissen zijn een van de boeddhistische ‘acht gelukstekens’ (ash tamangala). Dubbele vissen staan voor de rivieren de Ganges en Yamuna. Het is niet alleen een algemeen symbool voor voorspoed, maar ook een teken dat voelende wezens niet bang hoeven zijn om te verdrinken in de oceaan van lijden, en zich vrij zullen kunnen bewegen als vissen in het water.

Vissen leven in de (diepe) zee en staan daarom ook symbool voor het onbewuste en dus voor creativiteit.
Vissen zijn altijd in beweging en voor Chinezen is dat een beeld van zakendoen. Als hun zaak in beweging is dan komen er ook veel klanten en dat brengt geld, geluk en welzijn. Daarom zijn in Chinese restaurants en bij Chinese banken altijd aquaria te vinden. Hoe groter, hoe meer vissen erin kunnen en des te beter zullen de zaken gaan.

Thuis dien je de vissen in je woonkamer te plaatsen. De plek is daarbij van cruciaal belang. Zet je de vissenkom of het aquarium in het zuidoosten , dan brengt het je meer geld. Plaats je de vissen in het noorden dan brengt het je carrière in een stroomversnelling. In het oosten heeft het een positieve uitwerking op je gezondheid en op de familiebanden. Overigens mag je deze nooit in de slaapkamer plaatsen, want dan zorgt het voor onrust.
Het ideale aantal (goud)vissen is 7 of 9.

De jonge generatie Chinezen die de restaurants overnemen van hun ouders nemen de symboliek met een tikkeltje zout. Ze willen modern overkomen en zich niet laten leiden door de oude cultuur van hun ouders en voorouders. Bij de moderne Chinees begint het aquarium steeds meer te verdwijnen. In de snelle wokrestaurants zijn ze nog maar zelden te vinden. Soms wordt deze vervangen door andere bewegende dingen, dat kan zijn een vogeltje in een kooi of meedeinende Chinese muntjes die aan de deurpost hangen.

Bij de westerling is het omgekeerde het geval. Hij(of zij) is juist op zoek naar symbolen die datgene verbeelden waar hij mee bezig is of wat hij beoogt te bereiken. Het zijn juist die oude culturen, wijsheden en symbolen waardoor de moderne mens nieuwe inzichten krijgt. Symbolen om je heen kunnen je helpen om je focus te houden. Zij helpen je te herinneren wat je doelen zijn of zij relateren aan belangrijke gebeurtenissen of dierbare relaties.

Zijn er symbolen die voor jou belangrijk zijn? Wil je dat met mij delen? Meld het in een reactie hieronder, mailen mag ook.

Groet, Maureen

Advertenties