ochtend CSKlant van mij wil graag een videopitch van 1 minuut op haar website. Ze geeft trainingen aan advocaten en notarissen. Ze heeft zich terdege voorbereid en overhandigt mij 4 vellen A4 met alle belangrijke info.
O jee…!

Ik begin te lezen, maar haak al gauw af vanwege vakjargon, volzinnen, veel bijzinnen. Dat werkt allemaal niet. Terug naar de basis en een leeg velletje papier.
Waar gaat het om? Wie wil je bereiken? Wat is het speciale aan je training? Welke oplossing bied je voor welk probleem? Hoe wil je overkomen? En dan pas gaan we de tekst maken.

Tekst is de basis voor de pitch. Dat gaat over inhoud. Hoe het eruit moet zien komt later.
In dit blog geef ik je 10 tips, die je helpen om je tekst te verbeteren.

Tip 1
Een gesproken tekst moet bekken.
Voor je de tekst gaat opschrijven, spreek deze dan eerst hardop uit.

Tip 2
Met 125 woorden praat je al gauw een minuut vol, in de normale snelheid.
Met dit stukje zit ik nu al op 191 woorden, zo snel gaat dat.
Zorg dus voor compacte tekst.

Tip 3
Het hoeft geen literair stukje te worden. Het moet immers spreektaal zijn.
Vermijdt daarom volzinnen en bijzinnen. Maak korte zinnen.

Tip 4
Wanneer je struikelt over bepaalde woorden of over een zin, dan ligt dat niet aan jou. Het wil zeggen dat de woorden of de zin niet goed is. Zeg hetzelfde met andere woorden.

Tip 5
Jezelf uitgebreid voorstellen  of vertellen waar je je bevindt, is zonde van de tijd, die je tot je beschikking hebt. Beter kun je een ondertiteling gebruiken met je naam, beroep of wat het belangrijkste is wat je doet.

Tip 6
Noem het probleem waar jij een goede oplossing voor biedt. Mensen kijken en luisteren vrijwel altijd naar “what’s in it for me?” Wat valt er te halen? Te leren?

Tip 7
Vaak werkt een vraag heel goed aan het begin van je pitch. Mensen voelen zich aangesproken en zijn nieuwsgierig naar het antwoord en het vervolg. Je kunt op die manier goed een probleem van je klant verwoorden. “Hebt u last van….?” of “Wilt u ook…?”

Tip 8
Ook een opmerkelijke stelling werkt goed aan het begin van je tekst. Het roept vragen op, maakt mensen nieuwsgierig.

Tip 9
Doe vervolgens een belofte, de oplossing die jij te bieden hebt aan het einde van je verhaal. “ Straks geef ik u 3 tips die…..” Het maakt dat men blijft kijken en daar gaat het om.

Tip 10
Aan het einde van je pitch doe je een oproep aan de kijker. De “call to action” , want je hebt immers een doel met je videopitch.

Heb je iets aan deze teksttips? Share dit blog met je netwerk.
Kun je nog goede aanvullingen geven? Laat weten in je reactie.

Maureen Birney
Regisseur | videomaker
ZIEworks

Advertenties