Veel pitches die op internet te zien zijn, worden gemaakt met een witte achtergrond, valt mij op. Dat werkt prima. Het is rustig en leidt niet af.  Je kijkt puur naar de spreker. Maar daar zit ook meteen het nadeel. Zeker, als het interessant is om naar te luisteren en de spreker charisma heeft en met verve zijn/haar verhaal brengt kan dat goed werken. Als er nog een beetje variatie is in de shots en er afwisselend geschakeld wordt van close-up naar medium dan valt er nog iets te beleven in beeld. Helaas is het veel vaker zo dat  er geen enkele meerwaarde is van dat krachtige medium wat video heet. Dan kan het net zo goed radio zijn is mijn mening.

Wat is de meerwaarde van video in dit geval? Zeker,  je kunt ook iets aflezen aan de mimiek van de spreker en dat is een voordeel vergeleken bij een foto, wat slechts een zestigste van een seconde van iemand laat zien. Maar toch ook is het een gemiste kans om meer van deze persoon te weten te komen en waar hij/zij voor staat. Wat opvallend is, dat wanneer je naar de reguliere televisie kijkt, je helemaal nooit iemand tegen een witte achtergrond ziet. Verreweg in de meeste gevallen is er gefilmd op locatie. We zien daardoor voorbijgangers of rijdende trams. Ook bij opnames in studio van allerlei andere programma’s is er altijd beeld in de achtergrond.

Hoezo is dat dan anders op internet? Waarom witte achtergrond?

Door een beeld in de achtergrond te hebben, maak je gebruik van de kracht van video om meer te vertellen dan je alleen met woorden kunt doen. Je kunt sferen benadrukken,  je kunt je doelgroep beter aanspreken. Je kunt een bepaald onderwerp onderstrepen. Je  kunt met het beeld triggeren, vragen oproepen. Het hoeft niet perse betekenisvol te zijn of heel ingewikkeld.

Zwerm

Ik ben zelf altijd zeer gecharmeerd van de opnames van “Vrije Geluiden” in het Muziekgebouw aan het IJ, wat op zondagochtend te zien is op nld 1 bij de VPRO.. Optredens van musici en interviews met hen en op de achtergrond dat grote raam waarachter wat verkeer voorbij komt, zoals een tram.

Ik krijg er helemaal het zondagochtendgevoel van!

Ben jij op zoek naar een beeld om jezelf te presenteren of maak je al gebruik van beelden om bepaalde facetten van je dienst of product te onderstrepen?  Laat weten in je reactie.
Vind je dit artikel de moeite waard, share het met je netwerk.

Maureen Birney
Regie, camera, editing

Advertenties