In mijn vorige bericht had ik een video geplaatst waar van alles aan mankeerde. Ik heb het bericht verwijderd, omdat de hoofdpersoon er zeer nadelig vanaf kwam en dat wil ik hem niet aandoen. Het was een sollicitatiepitch, gemaakt met de ingebouwde webcam van zijn laptop.. Daardoor keek hij naar beneden, waardoor zijn hoofd naar beneden was gericht en de camera dus meer op zijn haardos gericht was dan op zijn gezicht. Evenmin keek hij in de lens, dus het kwam allemaal zeer afstandelijk over. Als kijker heb je het gevoel dat je ‘per ongeluk’ bij hem naar binnen kijkt. Hij haperde veel met zijn teksten en maakte daardoor een  onbeholpen indruk. Tekst was ook veel t elang, de hele pitch duurde wel 4 minuten.  En zo kan ik nog wel even doorgaan. Video kan je helpen, maar ook schaden! NIET DOEN OP DEZE MANIER!

handZo zag ik ook een keer een video van iemand die een workshop op wilde zetten over NLP-trainingen. Hij had het met een smartphone gefilmd en een aantal vrienden uitgenodigd om in de keuken een proefsessie te doen. De sfeer was zeer amicaal, oude jongens krentenbrood. Daardoor voel je je als kijker al meteen ongemakkelijk, alsof je op het verkeerde feestje terecht bent gekomen. Er werd geen statief gebruikt, waardoor het beeld de hele tijd wiebelde. Dat hoeft op zich niet zo erg te zijn, als de inhoud sterk is. Je ziet dat voortdurend bij journalistieke reportages. Niemand die zich er dan aan stoort. Maar wanneer de inhoud vaag is en de beelden ook geen aanleiding geven te blijven kijken, dan haak je al snel af als kijker. De omgeving van een keuken (en dit was helemaal geen strakke keuken) is al gauw rommelig en de vele zichtbare elementen afleidend. Onrustige omgeving, onrustige bewegingen en ook nog eens een onduidelijke inhoud? NIET DOEN WANNEER JE PROFESSIONELE AMBITIES HEBT.

Nog een voorbeeld van een marketeer, di eeen grote klantenkring heeft (!) De dame in kwestie draagt  zware oogmake-up  en leunt tegen een knalroze koelkast. Ze frunnikt aan haar haren, praat met een hoge stem en heeft voortdurend een lachje om haar mondhoeken. Ze is klein en mollig en wordt ook nog eens van bovenaf gefilmd uit de hand. Door het standpunt lijkt ze nog kleiner en nog molliger. De zware make-up lijkt op beeld nog veel  zwaarder en werkt als een soort masker. Dat geeft een soort ontoegankelijkheid voor de kijker. Ook het voortdurende lachje haalt elke serieusheid onderuit. Wanner mensen hoog praten en geen resonans van de borstkast gebruiken, maakt dat het luisteren vermoeiend. Kortom, deze vrouw kun je niet serieus nemen en de boodschap , hoe goed ook qua inhoudelijke tekst, wordt geheel onderuitgehaald door wat de kijker ziet aan uiterlijk, lichaamstaal en stemgebruik. Nog altijd goed voor meer dan 90% waarop wij de ander beoordelen.

NIET DOEN DUS WANNEER JE JE EXPERTISE WILT OVERBRENGEN!
Met deze voorbeelden hoop ik dat je  je voordeel kunt doen. Of het nu is dat jezelf aan de slag gaat met filmen of dat je een video laat maken . Ook in het 2e geval wil je het resultaat kunnen beoordelen.

Vind je dit artikel nuttig? Like of Share.
Opmerkingen of aanvullingen zijn welkom.
Wil je feedback op een gemaakt video? Schroom niet en mail mij op maureen@zieworks.nl

Maureen Birney

regie, camera, editing

Advertenties