vogelWanneer je in het openbaar spreekt, voor een klas staat of een workshop geeft gaat het natuurlijk om de inhoud,  die interessant moet zijn voor je publiek. Maar minstens zo belangrijk is de manier van presenteren. Vaak steekt men veel energie in de powerpoint of prezi die men gebruikt of andere visuele aspecten als aankleding van de ruimte en welke kleding je draagt. Daarna komt meestal, waar zal ik staan of zal ik heen en weer lopen?  Maar wat zwaar onderschat wordt is het gebruik van de stem.

Ga eens bij jezelf na welke (voor)oordelen je hebt bij een bepaald stemgebruik. Neem eens iemand die gebrekkig Nederlands spreekt of heel plat Amsterdams. Denk jij dan aan iemand die hoogopgeleid is? En welke associatie roept  een hese zwoele stem op of een hele hoge?

Ik woonde eens een lezing bij, waarvan de vrouw haar stem erg hoog hield. Haar adem was hoog, de klank was hoog. Ik hoorde van andere toehoorders achteraf dat ze het idee hadden in een kleuterklas te zitten. En iemand anders zei, dat hij er hoofdpijn van had gekregen. Wanneer we tegen kleine kinderen praten hebben we de neiging in het hoge register te gaan zitten. We willen vooral vriendelijk en aardig overkomen, daar heeft dat mee te maken. Het is een euvel waar vooral vrouwen last van hebben. Maar wanneer je een lang betoog moet houden en alleen het hoge register gebruikt, dan is dat erg vermoeiend voor de toehoorder.

In eerste instantie luisteren we naar kleur en klank van de stem en naar intonatie. daarna gaan we pas naar de inhoud luisteren. Probeer maar eens met een willekeurige zin, die je op verschillende manieren zegt.  Bestel eens een biertje op een autoritaire toon en een keer  flirtend en merk het verschil in reactie.

Wanneer je in het openbaar spreekt is het belangrijk om je adem en je  stem laag te houden. Een goede basis lichaamshouding is daarbij belangrijk.  Zingen en neuriën van tevoren gaat je zeker helpen. Het maakt de stem los en ontspannen.  In mijn volgende blog meer tips en simpele oefeningen voor een beter stemgeluid.

Vind je dit artikel interessant deel het met je netwerk.
Heb je aanvullende opmerking of vraag, schrijf het in het comment hieronder.

Maureen Birney
regie, camera, editing

 

 

 

Advertenties